Frequently asked Questions

Wat is een Rollenspel of RPG?

Een rollenspel of in het Engels Role Playing Game (RPG), is een overkoepelende term voor een verzameling uiteenlopende spellen.

Wat bij alle rollenspellen hetzelfde is, is dat de spelers zich een denkbeeldige wereld voorstellen, waarin zij personages (of characters in het Engels) besturen en tijdens het spelen een gezamenlijk verhaal tot leven brengen.

De spelers zijn vrij om hun personage te laten doen wat zij willen, hoewel er enkele regels worden gegeven waar de personages zich aan moeten houden.

Voor iedereen en elke smaak en speelstijl is er wel een spelsysteem. Enkele voorbeelden van rollenspellen zijn Pathfinder, Shadowrun, Fiasco, Only War, Starfinder , Tails of Equestria, GURPS en Vampire: the Masquerade. En natuurlijk Dungeons & Dragons.

Dungeons & Dragons, dat klinkt bekend!

Dungeons & Dragons (D&D) is een rollenspel (RPG). Het wordt meestal gespeeld door een groep spelers van 3 tot 6 personen, plus de spelleider, die Dungeon Master of DM genoemd wordt. D&D speelt zich meestal af in een wereld die doet denken aan de middeleeuwen, maar dan met magie.

Wat hebben die dobbelstenen er mee te maken?

De uitkomst van de meeste acties worden bepaald door het gooien van één of meer meerzijdige (4-6-8-10-12-20) dobbelstenen. Dit zorgt voor een zekere spanning omdat men niet zeker weet of een actie wel gaat lukken.

Dit klinkt echt super ingewikkeld.

Dat valt enorm mee. De beste manier om het te leren is om het gewoon een keer te doen. Of je nu met een groepje vrienden bent die nog nooit gespeeld hebben of de enige bent die het nog niet geprobeerd heeft. Iedereen kan het en iedereen was zenuwachtig de eerste keer spelen.

Nu heb ik eigenlijk geen idee waar ik moet beginnen.

Deze pagina van Wizards of the Coast heeft een gratis basis regelset voor Dungeons & Dragons. Verder zijn er van verschillende systemen zogenaamde “starter boxes” te krijgen.

Soms krijg ik dobbelstenen met beschadigingen op de hoeken/randen van Jack toegestuurd, hoe zit dat?

Dobbelstenen worden over het algemeen gemaakt in mallen, deze mallen vullen ze met hars of acryl gemengd met een kleurstof om het beoogde resultaat te halen. Nadat de dobbelstenen in de mal zijn uitgehard worden ze losgeknipt van de mal en opgeschuurd met een roterende trommel. Deze laatste stap gaat niet altijd even grondig, hierdoor blijven de punten waar de dobbelsteen aan de mail hebben gezeten soms zichtbaar.

Je mag deze dobbelstenen altijd ruilen als je het niet mooi vind. Hetzelfde geldt voor putjes in de 'gezichten' van sommige dobbelstenen (met name in de cijfers) en krassen.

Hé, 3d geprinte mini's! Wat moet ik hiervan weten?

De miniaturen van o.a. Bestiarum, Critit UK en M3DM Prints worden onder licentie door een van Jack's minions geprint op een 3d harsprinter. Onderdelen en fijne details kunnen licht kromtrekken. Er kunnen zeer kleine lijntjes zichtbaar zijn maar de fijne details zullen hier niet onder lijden. Ontbramen, slijpen, buigen, vullen en ander werk kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat onderdelen goed passen. Erg kleine details kunnen iets anders dan weergegeven op de foto's uitkomen. Deze modellen worden zonder base geleverd.

De minion is erg snel afgeleid door shiny nieuwe kleuren, onderdelen kunnen in andere kleur dan op foto aankomen.

Het wordt aanbevolen om resterende steunstructuur te verwijderen met een scherp mesje en vervolgens de modellen in UV-licht (zonlicht of 405 nm uv-licht.) gedurende ten minste 24 uur te laten uitharden. In de zon op de vensterbank en om de zoveel tijd draaien is voldoende. Verwarm de modellen niet voordat ze volledig zijn uitgehard. Na het uitharden is het gemakkelijker om de bevestigingspunten van de steunstructuur weg te schuren als deze overblijven.

Veiligheidsinstructies: het stof wat vrijkomt is schadelijk bij inademing. Stof kan irritatie veroorzaken aan de ogen, huid en luchtwegen. Accidentele inname kan leiden tot ziekte of irritatie. Vermijd het genereren van stof. Bij verbranding kunnen giftige dampen worden uitstoten. Het risico op inademing kan worden beperkt door bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Bij het schuren van polyurethaan resin, gebruik nat schuurpapier om de hoeveelheid stof in de lucht te verminderen, en draag altijd een filtermasker en veiligheidsbril. Handschoenen en een shirt met lange mouwen zijn ook een goed idee om de blootstelling aan de huid te verminderen. De ruimte waarin u werkt moet goed geventileerd zijn. Als u bijwerkingen begint te ervaren tijdens het schuren van polyurethaan hars, stop dan. Bij aanhouden klachten moet u contact opnemen met een arts.Verder nog vragen? Mail ons! We helpen je graag.